Tag Archives: oliwa z oliwek

Dzisiaj pomysł na szybki obiad. Potrzebny jest tylko makaron, bakłażan i ulubione dodatki. To idealne danie dla osób, które nie mają czasu gotować. Zobaczcie, jak szybko można je przyrządzić.  ...continue reading

Wracają do łask domowe sposoby na pielęgnację skóry twarzy, włosów i ciała. Kobiety coraz częściej doceniają bogate właściwości pielęgnujące składników prosto z natury - nieprzetworzonych, pozbawionych parabenów i konserwantów. ...continue reading

sałatka owocowaNa zakończenie lata przedstawiam Wam przepis na pyszną sałatkę owocową z miętą i sosem jogurtowo-imbirowym. Lekka, pyszna i pełna aromatów sałatka, na pewno Was zaskoczy. Koniecznie wypróbujcie :) ...continue reading

Pewnie niejednokrotnie będąc w Grecji na wakacjach, zastanawialiście się, co przywieźć – nie tylko dla siebie, ale także dla bliskich i rodziny. Każdy przecież chce podzielić się wspomnieniami z miejsca, w którym wypoczywał. Zobaczcie, co warto przywieźć, aby dłużej cieszyć się wakacyjną chwilą.

...continue reading

grecka tawernaNa pytanie: z czym kojarzy Ci się Grecja, każdy odpowiedziałby chyba jednym tchem ­ ze słońcem, starożytną architekturą, Grekiem Zorbą oraz hucznym weselem. Kulinarni smakosze dodadzą do tej krótkiej, lecz charakterystycznej listy, przepyszną kuchnię.

...continue reading

oliwa jako kosmetykOliwa z oliwek nadaje się nie tylko do gotowania. Doskonale sprawdza się również jako kosmetyk. Pielęgnuje twarz, ciało, włosy i paznokcie. To świetna alternatywa dla kosmetyków, które  można znaleźć nas półkach sklepowych. W końcu to sama natura:-)  ...continue reading

oliwa z pierwszego tłoczeniaPod ostatnim wpisem, pt. "Pierwsze tłoczenie" to nie zaleta, to standard. Nie daj się omamić!rozgorzała bardzo emocjonująca dyskusja. Wiele osób zarzucało, że w artykule są same bzdury i kłamstwa. Wynika to z niezrozumienia procesu produkcji oliwy i tego, na czym polega tłoczenie. Dzisiaj druga część artykułu i mam nadzieję, że teraz nie będzie już żadnych wątpliwości:) ...continue reading

Sztufada z zająca z morelamiDzisiaj danie wykwintne i eleganckie. Sztufada to danie z duszonym mięsem. W Macedonii do typowych składników sztufady należą dziczyzna i suszone owoce. Pierwotnie do tej potrawy stosowano małe dzikie cebule. ...continue reading