Tag Archives: kuchnia grecka

grecka tawernaNa pytanie: z czym kojarzy Ci się Grecja, każdy odpowiedziałby chyba jednym tchem ­ ze słońcem, starożytną architekturą, Grekiem Zorbą oraz hucznym weselem. Kulinarni smakosze dodadzą do tej krótkiej, lecz charakterystycznej listy, przepyszną kuchnię.

...continue reading

favaFava to żółta pasta grochowa z Grecji. Przygotowuje się ją z grochu, ziół i oliwy. Można ją podawać jako dip z cebulą i białym chlebem.

Idealnie nadaje się również do warzyw albo jako smarowidło do chlebków pita. Ciekawa jestem, czy będzie Wam smakować:)

...continue reading

Sztufada z zająca z morelamiDzisiaj danie wykwintne i eleganckie. Sztufada to danie z duszonym mięsem. W Macedonii do typowych składników sztufady należą dziczyzna i suszone owoce. Pierwotnie do tej potrawy stosowano małe dzikie cebule. ...continue reading

przepisy kuchni greckiejDzisiaj zaprezentuje Wam grecki specjał mięsny. Sekretem tej potrawy jest sproszkowana papryka, która nadaje jej piękny kolor. Na wszystkich wyspach greckich Dodekanez sos pomidorowy doprawiany jest właśnie papryką w proszku.

...continue reading

kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska jest symbolem przyjemności i radości życia. Cechuje ją stosowanie dużej ilości warzyw, owoców, aromatycznych ziół i przypraw, a także tłoczonej na zimno oliwy z oliwek, makaronu, ryżu, ryb i mięsa. We wszystkich krajach śródziemnomorskich je się skromne śniadanie, złożone z kawy i słodkiej bułki, a głównym posiłkiem jest kolacja. 

...continue reading

1 Comment

Feta furno to przyprawiany ser owczy w folii aluminiowej. Danie to należy do specjalności wyspy Korfu, gdzie podaje się go jako przekąskę lub przystawkę. Grecy przyrządzają go na grillu opalanym węglem drzewnym, ale można go także przyrządzić w piekarniku.

...continue reading