Tahini – pasta o oryginalnym smaku

Oryginalnego smaku greckiej pasty tahini nie da się niczym zastąpić. Orzechowa nuta wzbogaca smaki sosów, dipów czy dressingów. Używa się jej również podczas przygotowania hummusu. Można ją kupić w sklepie Dary Grecji i urozmaicić smak swoich potraw.

Oryginalnego smaku Grecji nie da się niczym zastąpić.

Grecka tahini to aromatyczna pasta sezamowa. Przygotowuje się ją ze świeżych lub uprażonych nasion sezamu, które następnie mieli się na gładką masę. Mieszkańcy Grecji znają ją od stuleci, ale stosuje się ją również w kuchni żydowskiej i arabskiej.

Co ciekawe, Arabowie stosują tahini do wypieków zamiast jajek (dwie łyżeczki pasty z odrobiną wody, to odpowiednik jednego jajka). Wracając jednak do Grecji, tutaj z użyciem tahini piecze się ciasta z dodatkiem bakalii (tahinopita) oraz dodaje się ją do zup (tahinosoupa). Bez tahini nie ma porannego śniadania.

Tahini na śniadanie

Tahini z pomarańczą.

Grecy mieszają tahini z miodem, smarują pastą pieczywo lub wykorzystują do słodkich deserów. Tahini wybornie smakuje w każdym wydaniu. Na śniadanie najlepsze jest na pieczywie. Kawałek chleba czy bułki zarumienionej w tosterze, posmarowane pastą sezamową są wprost niebywałe. Smak jest niewyobrażalny.

Tahini wzbogaca smak dań

Tahini w głównej mierze jest częścią składową sosów, sałatek czy dań głównych. Pastę wykorzystuje się w deserach, o czym już wspomniano, jednak równie często wykorzystywana jest do dań pikantnych. Grecka tahini doskonale pasuje do dań, gdzie główne smaki to oliwa i cytryna. Świetnie komponuje się z odpowiednio przygotowaną jagnięciną.

W sklepach ze zdrową żywnością można kupić gotową pastę w różnym kolorze. Warto dodać, że ciemna tahini jest gorzka, ale przez znawców uważana jest za dużo bardziej wartościowy produkt od jasnego tahini. Jeśli kupisz gotowe tahini, a pasta w słoiku się zastoi, do stanu płynnego doprowadzisz ją wstawiając słoik do gorącej wody. Wystarczy dosłownie kilka minut.

Oryginalną grecką pastę thini znajdziesz w sklepie Dary Grecji. Zobacz :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *