Przewodnik po greckich tawernach: co zamawiać i jak się zachowywać :)

tawerna greckaJeśli wybierasz się na wakacje do Grecji, oprócz zwiedzania, podziwiania widoków i plażowania, zapewne odwiedzisz jedną z lokalnych tawern w celu skosztowania greckich specjałów. Przed wyjazdem warto poznać kilka zwyczajów panujących w tamtejszych lokalach :)

Grecja przyciąga turystów od lat jak magnez. Wspaniałe widoki, masa zabytków i wyśmienite, zdrowe oraz zróżnicowane śródziemnomorskie jedzenie, które na tle innych kuchni uchodzi za jedne z najlepszych na świecie. Greckie tawerny  to miejsca specyficzne, różniące się od tych znanych Ci w kraju lub widzianych, gdzie indziej.  Największą ich zaletą jest to, że klient może podziwiać wszystkie czynności kucharza i sposób przygotowywania dań.

Wybierając się do Grecji warto znać  kilka zwyczajów i reguł panujących w tamtejszych lokalach.

1. Jak znaleźć odpowiednią Tawernę?

Ten punkt akurat można z powodzeniem stosować nie tylko przy wyborze lokalu w Grecji, ale i w każdym innym miejscu. Wystarczy poobserwować, gdzie jest najwięcej amatorów dobrego jedzenia. Najlepiej miejscowych. Wtedy mamy pewność, że serwowane tam jedzenie będzie naprawdę dobre.

2. O której godzinie można dobrze zjeść?

W odróżnieniu od Polskich lokali, greckie tawerny otwierane są zazwyczaj w godzinach wieczornych, ok godz. 18. Dlatego na posiłek warto się wybrać między 20.00 a 22.00. Teraz już wiesz, dlaczego Grecy spożywają tak skromne śniadania :)

3. Zamawianie dań

Jeżeli chodzi o samo składanie zamówienia, to możecie się nieco zdziwić. O ile w tawernach można spotkać popularną kartę „menu”, o tyle zawarte w niej informacje niekoniecznie muszą być aktualne. Karta pełni rolę raczej podglądową i lepszym rozwiązaniem, jest zdanie się na kelnera, który zapewne i tak sam przysiądzie się do Waszego stolika z propozycją wyboru potraw, a przy okazji porozmawiania o tym skąd przyjechaliście. Pamiętaj! Grecy uwielbiają rozmowy, a szczególnie podczas posiłku.

4. Co zamówić?

fot. flickr.com/photos/sun_sand_sea/
fot. flickr.com/photos/sun_sand_sea/

Na sam początek posiłek zacznie się od drobnych przystawek, które Grecy uwielbiają. Woda i chleb to podstawa, następnie będziecie mogli skosztować np. sałatki z fety (najpopularniejszego greckiego sera, znanego od tysięcy lat, który w oryginalnej formie dostępny jest tylko w Grecji), znanej sałatki greckiej, sałatki z buraków, sałatki z rukoli, oliwek, świeżych owoców.

Niektórzy turyści widząc ogrom dań-przystawek, często myślą, że to danie główne, ale to dopiero początek. Warto się przygotować na solidną porcję jedzenia. W zależności od miejsca, w którym się znajdujemy (góry lub morze) możemy otrzymać: jagnięcinę lub cielęcinę,owoce morza, popularną zupę trachanę – podawaną z makaronem, robionym z jogurtu i pszenicy, dolmades – danie podobne do naszych gołąbków, moussake – zapiekankę z ziemniaków, luzę – wieprzowinę marynowaną w winie, smażone małże.

Dobra rada. Nie zapomnijcie skosztować popularnego greckiego białego wina z dodatkiem żywicy z drzewa – retzina. Jest ono doskonałe na upalne wieczory, lecz jego wyrazisty posmak może nie przypaść Wam do gustu. Warto wtedy, zmieszać je z wodą lub colą.

5. Zapłata, napiwki

W Grecji panuje zwyczaj, że płaci się za danie zamówione na stolik. Przy jednym stoliku to samo danie, z tego samego talerza, może spożywać kilka osób. A wręcz, tak należy. Ponadto jeśli będziecie zadowoleni z jedzenia i obsługi warto zostawić napiwek. Nie jest on wliczony w cenę.

Pamiętaj kuchnia śródziemnomorska jest nie tylko prosta i zdrowa, ale również bardzo zróżnicowana. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Od świeżych warzyw, pysznych dań mięsnych po smaczne i wyśmienite owoce morza. Będąc tam, nie możesz zmarnować okazji, aby ich nie spróbować :)


zdjęcie w nagłówku: flickr.com/photos/comzeradd/

3 thoughts on “Przewodnik po greckich tawernach: co zamawiać i jak się zachowywać :)

  1. Dobre podejście, wydawałoby się proste, jednak chyba wciąż wielu turystów boi się 'wtapiać' w lokalny tłum - ograniczają się do jedzenia w hotelach które jakościowo, jak wiemy, prezentuje się różnie. Z tego co piszesz, cenowo całość prezentuje się całkiem nieźle. Ponadto, jedząc lokalnie mamy okazję zaczerpnąć z wakacji wiele, wiele więcej. W końcu posiłki zajmują trochę czasu każdego dnia...zdecydowanie lepiej ten czas spędzić wśród miejscowej kultury, obserwować ich zachowania, obyczaje, niż w hotelu pośród nudnych 'szaraków' turystów :) dzięki za szczegółowy opis, pozdrawiam!

    Reply
    1. darygrecji

      Post author

      Kuchnia grecka to w sumie też kuchnia śródziemnomorska:) Najfajniejsze w tych potrawach jest to, że są pyszne i zdrowe:)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *