Przepisy kuchni greckiej: Sztufada z zająca z morelami

Sztufada z zająca z morelamiDzisiaj danie wykwintne i eleganckie. Sztufada to danie z duszonym mięsem. W Macedonii do typowych składników sztufady należą dziczyzna i suszone owoce. Pierwotnie do tej potrawy stosowano małe dzikie cebule.

Sztufada zająca z morelami

Składnik:

  • 1 kg nienaszpikowanych części zająca (uda, łopatki),
  • laska cynamonu,
  • 1/4 l mocnego wina czerwonego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, najlepiej Terra Creta ze sklepu Dary Grecji.
  • 350 g bardzo małych cebulek, mogą też być szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g małych brązowych pieczarek,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 2 łyżki metaxy lub koniaku,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej,
  • 1 liść laurowy, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Przygotowanie mięsa: Mięso z królika oczyść, wytnij pozostałości skóry i tłuszcz, umyj i włóż do miski. Cynamon przekrój na połowę i dodaj do mięsa. Mięso podlej czerwonym winem i na 8-12 godzin odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce. Od czasu do czasu mięso odwróć.
  2. Mięso wyjmij z marynaty, osusz, posól i popieprz. W szerokim rondlu rozgrzej oliwę i na średnim ogniu przez ok. 10 minut obsmaż mięso ze wszystkich stron.
  3. Cebule i czosnek obierz, dołącz w całości do mięsa i smaż przez 10 minut.
  4. Grzyby wytrzyj, oczyść, pokrój na ćwiartki i dodaj do mięsa. Całość smaż ok. 5 minut. Morele zalej metaxą i na około godzinę odstaw do napęcznienia.
  5. W tym czasie do mięsa dodaj marynatę z cynamonem, liściem laurowym i tymiankiem. Posól i 2 godziny duś na wolnym ogniu pod przykryciem. Po godzinie duszenia dodaj morele i metaxę. Możesz dolać wody, jeżeli uważasz, że jest jej za mało. Na końcu dodaj pastę pomidorową i jeszcze raz dopraw do smaku.

Propozycja podania:

Danie najlepiej podawać z chrupiącym białym pieczywem i mocnym wytrawnym czerwonym winem.


 Zdjęcie w nagłówku - źródło: flickr.com/photos/vauvau/4311612078/in/photostream/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *