Przepisy kuchni greckiej: Klopsiki w sosie pomidorowym

klopsiki z grecjiTo nie zwykłe klopsiki, które znamy z polskiej kuchni. Siekane mięso doprawione jest cierpką miętą górską, a pyszny sos pomidorowy zdradza wpływy tureckie i jest aromatyzowany cynamonem. 

Dzięki temu daniu wprowadzisz do swojej kuchni nutkę orientalnych smaków. 

 

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki dla 4 osób:

  • 1 czerstwa bułka kajzerka,
  • 400 g siekanej wieprzowiny,
  • 1 duże jajko,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 gałązki mięty górskiej - zastępczo może być tymianek cytrynowy,
  • sól/pieprz,
  • ok. 2 łyżki bułki tartej,
  • 750 g dojrzałych pomidorów,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Wykonanie:

  1. Z bułki zetrzyj skórkę, a miękli środek namocz w zimnej wodzie. Mięso włóż do miski. Bułkę mocno wyciśnij i razem z jajkiem wymieszaj z mięsem. Dodaj 1 obraną i utartą cebulę oraz 2 ząbki czosnku obranego i przepuszczonego przez praskę. Listki mięty drobno posiekaj i również dodaj do mięsa. Wszystko dopraw solą i pieprzem.
  2. Mięso mocno wymieszaj dodając otartą skórkę z bułki i tyle bułki tartej, aby masa dała się uformować. Odstaw na 30 minut pod przykryciem w chłodne miejsce.
  3. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę, wcześniej usuwając gniazda. Pozostałą cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj pozostały czosnek i pomidory. Wszystko dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj ok. 5 minut.
  4. Z mięsa uformuj klopsiki i przełóż je do sosu.
  5. Sos dopraw cynamonem.
  6. Klopsiki duś przez ok. 20 minut w sosie pod przykryciem. Dopraw do smaku.

Propozycja podania:

Danie to najlepiej podawać z białym pieczywem i czerwonym owocowo-cierpkim winem, np. z Krety.

Oryginalną grecką oliwę potrzebną do przyrządzenia tego dania znajdziesz w sklepie DaryGrecji.pl.

oliwa greckaOliwa Manoli. Pochodzenie:  Grecja,  kreta południowa,  Heraklion z  doliny Messara.

Jest to oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno uzyskiwana z niepowtarzalnej odmiany oliwek psilolia – koroneiki. Manoli ma słodki, owocowy, a zarazem delikatny i przyjemny  smak.

W 100 g produktu:

  • Kalorie: 3767 kj (900 kcal)
  • Białko: 0 g
  • Węglowodany: 0 g
  • Tłuszcze / 100 g: 100 g
  • Tłuszcze nasycone:  7,1 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 78,6 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14,3 g
  • Cholesterol: 0 mg

Przejdź do sklepu

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *