Przepisy kuchni greckiej: Fava – żółta pasta grochowa

favaFava to żółta pasta grochowa z Grecji. Przygotowuje się ją z grochu, ziół i oliwy. Można ją podawać jako dip z cebulą i białym chlebem.

Idealnie nadaje się również do warzyw albo jako smarowidło do chlebków pita. Ciekawa jestem, czy będzie Wam smakować:)

Fava - żółta pasta grochowa

Składniki:

  • 100 g grochu żółtego,
  • 300 ml wody,
  • czosnek,
  • liść laurowy,
  • czerwona cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Wykonanie favy jest bardzo proste. Groch należy namoczyć przez noc. Na drugi dzień ostrożnie zagotować go w 300 ml wody z 1 obranym ząbkiem czosnku i 1 liściem laurowym. Gotować ok. 45 minut na wolnym ogniu, aż groch się rozpadnie. Usunąć liść laurowy, a groch rozgnieść na puree. Doprawić dolą i pieprzem.

Podanie:

Napełnić pastą miseczki, posypać 1 posiekaną czerwoną cebulą i skropić 2 łyżkami oliwy, najlepiej oliwy Manoli. Podawać jako dip z białym chlebem i lekkim winem.


zdjęcie w nagłówku - źródło: flickr.com/photos/wwny/5778312083

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *