Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie

oliwa z oliwekOliwa z oliwek znana jest na całym świecie. Dla osób z basenu Morza Śródziemnego jest ona czymś więcej niż tylko dodatkiem do potraw. Od wieków miała ona znaczenie lecznicze, a nawet magiczne. Warto ją wprowadzić do swojej diety i przekonać się o jej dobroczynnych wartościach odżywczych.

Oliwki były uprawiane we wschodniej części Morza Śródziemnego już około 5000 roku p.n.e. Uprawa rozprzestrzeniła się do Turcji, Grecji i Egiptu, zanim jeszcze sięgnęła do południowych Włochy, Afryki i południowej Francji. Oliwy z oliwek używano do leków i różnych maści. Stwierdzono również, że można dodawać ją do potraw, ponieważ nie tylko poprawia smak, ale również ma wiele wartości odżywczych.

Dziś Włochy, Hiszpania i Grecja są wiodącymi producentami oliwy z oliwek, która podobnie jak wino, ma wiele różnych odmian. Każda posiada unikalne cechy, które warunkuje klimat i miejsce, w jakim rosną oliwki.

Rodzajów oliwy z oliwek:

  • Czysta oliwa z oliwek (Pure olive oil) -  jest chemicznie rafinowana i filtrowana, aby oliwa z oliwekzneutralizować niepożądane silne smaki i zawartości kwasu. Tego typu oliwa z oliwek jest najniższej jakości i zazwyczaj najtańsza.
  • Virgin - określenie virgin oznacza, że oliwa została wyprodukowana bez żadnych dodatków chemicznych, a więc nie zawiera rafinowanych olei. Ma kwasowość mniejszą niż 2%, więc lepiej smakuje .
  • Extra Virgin - ta oliwa z oliwek pochodzi z pierwszego tłoczenia. Jest to najwyższej jakości oliwa o doskonałym smaku, aromacie i zrównoważonej kwasowości. Oliwa extra virgin jest mniej przetworzona niż oliwa virgin, dzięki czemu ma bardziej delikatny smak. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat oraz do maczania chleba.
  • Oliwa z oliwek tłoczona na zimno - niektóre oliwy z oliwek tłoczone są przy użyciu gorącej wody i pary wodnej. Ciepło zabiera jednak cenny i delikatny smaki oliwy. Dlatego obecnie ulepszona oliwa tłoczna jest na zimno. Najpierw pastę z oliwek ogrzewa się do temperatury pokojowej w celu uniknięcia utraty smaku, a tłoczenie następuje przy użyciu zimnej wody, co dodatkowo zatrzymuje cenne aromaty.

Właściwości oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek zawiera wszystkie witaminy i składniki odżywcze z owoców oliwek. Spożywanie oliwy z oliwek:

  • Chroni od chorób serca.
  • Polepsza trawienie.
  • Łagodzi objawy owrzodzenia i zapalenie błony śluzowej żołądka.
  • Równoważy kwasy tłuszczowe w organizmie.
  • Zmniejsza tworzenie kamieni żółciowych.

Badania naukowe pokazują, że jedzenie dwóch łyżek oliwy dziennie przez tydzień zmniejsza ilość złego cholesterolu LDL i zwiększa poziom przeciwutleniaczy we krwi, co korzystnie wpływa na zdrowie. Kwas oleinowy zawarty w oliwie ma szereg zalet. Chroni przed miażdżycą, wrzodami, cukrzycą i chorobami układu krążenia. Przeciwutleniacze wchodzące w skład produktów roślinnych, w tym w skład oliwy z oliwek, są kluczowe w walce z rakiem.

7 Zastosowań oliwy z oliwek

  1. Gotowanie - zacznij używać oliwy organicznej do gotowania lub zamiast masła.
  2. Olej do ciała - rozsmaruj oliwę na swoim ciele lub twarzy po umyciu. Doskonale nawilży to skórę.
  3. Kontrola kręconych włosów, suchych skórek i paznokci - wystarczy nałożyć kroplę oliwy na włosy i je przeczesać, by nabrały blasku i ładnie się układały. Oliwę można wcierać również w skórki i paznokcie, dzięki czemu staną się naturalnie piękne.
  4. Ulga w dokuczliwym kaszlu lub drapiącym bólu gardła - wypił łyżkę oliwy z oliwek, aby złagodzić ból suchego lub podrażnionego gardło.
  5. Pielęgnacja garnków i patelni ze stali nierdzewnej - oliwa z oliwek ogranicza  powstawanie smug i przebarwień na naczyniach.
  6. Balsam do ust - oliwa z oliwek jest idealnym balsamem do ust. Pomaga pielęgnować suche i spierzchnięte usta oraz doskonale sprawdza się jako balsam do rąk, szczególnie zimą.
  7. Olej do kąpieli - dodaj kilka kropel oliwy z oliwek do wody podczas kąpieli. Korzyści dla skóry będą widoczne już po pierwszym użyciu.

Oryginalną grecką oliwę z oliwek znajdziesz w sklepie DaryGrecji.pl

  • Oliwa Manoli

oliwa grecka manoli

Pochodzenie: Grecja, kreta południowa, Heraklion z doliny Messara. Jest to oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno uzyskiwana z niepowtarzalnej odmiany oliwek psilolia – koroneiki. Produkowana jest od trzech pokoleń, wyłącznie według starych i sprawdzonych metod. Ma słodki, owocowy, a zarazem delikatny i przyjemny smak. Kliknij w obrazek, aby przejść do sklepu.

  •  Oliwa Sitia

Oliwa Sitia

Sitia to oliwa z oliwek najwyższej kategorii, której kwasowość nie przekracza 0,3%. Pochodzi wioski Krya na południe od miasta Sitia we wschodniej krecie. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu delikatnemu smakowi przypadnie do gustu nawet największym smakoszom. Kliknij w obrazek, aby przejść do sklepu.

  •  Terra Creta Estate Kolmvari

Oryginalna oliwa z Krety

Oliwa ta uzyskiwana jest z pierwszego tłoczenia na zimno. Oliwa ta dostała tytuł: Najlepszej Międzynarodowej Oliwy z Oliwek w roku: 2005, 2008, 2009, 2010, 2012. Wytwarzana jest z oliwek pochodzących z regionu Kolymvari (Hania, Kreta). Kliknij w obrazek, aby przejść do sklepu.

2 thoughts on “Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie

  1. Pingback:

  2. Pingback:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *