Przepisy kuchni greckiej: Musaka z bakłażanami

musaka z bakłażanami

Dzisiaj grecki specjał z warzyw. Na wyspie Dodekanez przygotowuje się go w wersji dość ciężkiej, na Korfu natomiast wersji lżejszej i bardziej eleganckiej. Taki przepis przedstawiam wam dzisiaj. 

Musaka z bakłażanami

Składniki:

  • 2 duże bakłażany,
  • ok. 750 g dojrzałych pomidorów,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek, najlepiej extra virgin dostępna w sklepie Dary Grecji.
  • 400 g chudej siekanej jagnięciny lub wołowiny,
  • 2 łyżki białego wina,
  • 2 średnie jajka,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1/2 l mleka,
  • 4 łyżki startego sera kefalotiri, bądź parmezanu,
  • gałka muszkatołowa, suszone oregano, sproszkowany cynamon, sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Bakłażany oczyść i pokrój na plastry grubości 0,5 cm i przez 20 minut gotuj w osolonym wrzątku na małym ogniu.
  2. Pomidory, bez skórki i bez gniazd, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj i przesmaż na złoty kolor. Dodaj mięso, następnie pomidory i wino. Duś do czasu, aż sos zgęstnieje.
  3. Bakłażany osusz ręcznikiem papierowym, posmaruj oliwą i podsmaż na patelni, ok 7 minut z każdej strony.
  4. Zrób sos beszamelowy: żółtka oddziel od białek i rozbełtaj. Białka ubij na sztywną pianę. Masło rozpuść, dodaj mąkę i zapień. Podlej mlekiem i mieszaj, aż całość się zagotuje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kiedy sos nieco ostygnie, dodaj żółtka, a następnie delikatnie połączyć z pianką i 3 łyżkami sera.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C., przy termoobiegu 180  st. C. Sos z mięsem dopraw solą, pieprzem, oregano i cynamonem.
  6. Formę do zapiekania nasmaruj olejem, wyłóż plastrami bakłażana i posmaruj sosem z mięsem. Na to połóż sos beszamelowy i posyp pozostałym serem. Piecz ok. 35-45 minut, aż wierzch się zarumieni.

Propozycja podania:

Podawać w formie do zapiekania.


zdjęcie w nagłówku - źródło: flickr/Ciro Boro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *