Makaron z bakłażanem

Dzisiaj pomysł na szybki obiad. Potrzebny jest tylko makaron, bakłażan i ulubione dodatki. To idealne danie dla osób, które nie mają czasu gotować. Zobaczcie, jak szybko można je przyrządzić. 

Makaron z bakłażanem

Składniki:

  • 40 dag makaronu tagliatelle (lub innego ulubionego makarony),
  • bakłażan,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki czarnych oliwek,
  • 3-4 suszone pomidory,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • zioła: tymianek, mięta, estragon,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Bakłażan należy umyć i pokroić w paski. Cebulę i czosnek posiekać, oliwki pokroić w plasterki. Suszone pomidory pociąć w paski. Jeżeli masz swoje ulubione dodatki, np. zielone oliwki, kapary itp. również możesz je dodać.
  2. Rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek na patelni, zeszklij cebulę i czosnek. Wrzuć bakłażan i smaż przez ok. 10 min. Dołóż oliwki, suszone pomidory i zioła. Jeżeli chcesz dołożyć również inne dodatki, także je podsmaż.
  3. Wlej pomidory, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez ok. 15 min.
  4. Ugotuj makaron al dente. Kiedy będzie gotowy dodaj go do sosu, ale zostaw ok. szklani wody z gotowania makaronu.
  5. Wlej tyle wody z gotowania makaronu do sosu, by zrobił się gładki.
  6. Nałóż danie na talerze i jeżeli lubisz posyp je parmezanem.

Zdjęcie w nagłówku: .flickr/jamieanne/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *