Kuchnia śródziemnomorska. Pyszna, zdrowa i kolorowa!

kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska jest symbolem przyjemności i radości życia. Cechuje ją stosowanie dużej ilości warzyw, owoców, aromatycznych ziół i przypraw, a także tłoczonej na zimno oliwy z oliwek, makaronu, ryżu, ryb i mięsa. We wszystkich krajach śródziemnomorskich je się skromne śniadanie, złożone z kawy i słodkiej bułki, a głównym posiłkiem jest kolacja. 

Kuchnia włoska

Antipasti, primi piatti, secondo i dolci, to nazwy dań, które znajdują się w menu każdego kuchnia śródziemnomorskaWłocha. Charakterystyczne dla kuchni włoskiej przystawki, czyi tzw. antipasti to różne rodzaje warzyw, owoce morza, a także kawałki pizzy. Na pierwsze danie, zwane primi piatti, składa się zazwyczaj polenta (na bazie kaszy kukurydzianej), gnocchi (kluseczki), risotto lub pasta w postaci makaronu jajecznego. W części środkowej i południowej makaron bywa przyrządzany bez jaja, lecz z dodatkiem oliwy z oliwek. Jego wybór i różnorodny sposób przyrządzania bywa wprost oszałamiający.

tiramisuDrugie danie, zwane secondo, to zazwyczaj ryby, owoce morza, drób, mięso lub dziczyzna. Pełen jadłospis włoski obejmuje jeszcze desery, czyli dolci. Może to być zarówno kremowe tiramisu, jak i owoce sezonowe. Kto nie lubi słodkich deserów może zamówić kawałek sera, np. parmezan, pecorino, czy gorgonzole.

 

Kuchnia hiszpańska

kuchnia hiszpańskaTypowymi składnikami kuchni hiszpańskiej są migdały i szafran. Poza tym, jak we wszystkich krajach śródziemnomorskich, główną rolę odgrywają zioła, warzywa i owoce. W północnej Hiszpanii ryby i mięsa podawane są najczęściej z sosem, podczas gdy na południu smażone są zazwyczaj w głębokim tłuszczu (oliwa z oliwek) lub podawane bez dodatków.

Hiszpanie mają również swoje przystawki zwane tapas. Zazwyczaj są one jedzone po pracy, ale jeszcze przed kolacją, która tradycyjnie zaczyna się o godzinie 21. Tapas najczęściej serwowane są w barach. Na ogół jest to kieliszek sherry, kilka oliwek, solonych migdałów i szynki serrano.

Kuchnia grecka

Kuchnia greckaW Grecji prawie wszystkie potrawy przyrządzane są na bazie oliwy z oliwek i do każdej podaje się białe pieczywo, którym wyciera się oliwę lub sos z talerza. Obowiązkowe są świeże składniki uzupełnione warzywami strączkowymi, oliwkami i serem feta, który zawsze sporządzany jest z mleka owczego.

Grecy również uwielbiają przystawki, np. tzatziki lub nadziewane liście winorośli. Dania głównie składają się z jagnięciny, wieprzowiny, drobiu lub warzywnych zapiekanek. Ryby nie są tak popularne, gdyż w Morzu Egejskim pozostało już ich niewiele i oferowany towar jest  dosyć drogi. Na deser serwowane są zazwyczaj świeże owoce - morele, brzoskwinie, figi, melony i winogrona.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *