Kuchnia grecka – aromatyczny smak tradycji

grecka tawernaNa pytanie: z czym kojarzy Ci się Grecja, każdy odpowiedziałby chyba jednym tchem ­ ze słońcem, starożytną architekturą, Grekiem Zorbą oraz hucznym weselem. Kulinarni smakosze dodadzą do tej krótkiej, lecz charakterystycznej listy, przepyszną kuchnię.

Po pierwsze, aromaty

Kuchnia grecka jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni świata. Miano jednej z najlepszych zyskała dzięki aromatycznym warzywom i ziołom, które dojrzewają pod błękitnym i słonecznym niebem. Każdy z rejonów Grecji ma jednak swoje tradycje kulinarne.

greckie jedzenie
flickr.com/photos/klearchos/

W rejonie Wysp Jońskich spożywa się dużo owoców morza i ryb. Attyka to królestwo dolmades – popularnych gołąbków zawijanych w liście winogron oraz musaki – zapiekanki warzywnej z mięsem mielonym. Na Krecie natomiast autochtoni uwielbiają intensywnie przyprawione potrawy i liczne dania oparte na bazie wieprzowiny.

Po drugie, prostota

fot. flickr.com/titanas/
fot. flickr.com/titanas/

Grecka kuchnia nie należy do skomplikowanych, stąd też można przypuszczać, że jest jedną najpopularniejszych kuchni świata. Jeśli dodamy, że jest smaczna i przede wszystkim zdrowa, będziemy mieli jej pełen obraz. Mówiąc o warzywach w greckiej kuchni, trzeba zaznaczyć, że najważniejszymi jej składnikami są papryka, pomidory, czosnek oraz zioła.

Nie może też zabraknąć ryb i mięsa. Każdy Grek nie obędzie się w kuchni bez oliwy z oliwek, która stanowi swego rodzaju bazę do przygotowania regionalnych potraw. W miejscowościach turystycznych można spróbować wybornych specjałów kuchni lokalnej ze wszystkich rejonów. Turyści zachwalają prawdziwą sałatkę grecką, czyli choriatiki, przyrządzoną  na bazie świeżych warzyw, fety i oliwek.

Nikt nie obędzie się także bez placków – pites, przygotowanych na bazie ciasta filo, które spożywa się na słodko lub słono wypełnione rozmaitymi farszami. Warto spróbować greckich zup, a już najbardziej fasolady – zupy fasolowej, czy też krestosupy – zupy mięsnej na bazie wołowiny i ryżu.

Grecja jest kulinarnym rajem dla wegetarian ze względu na duży procent dań opartych na cukinii, bakłażanach, papryce, pomidorach, kaszy oraz serach.

Po trzecie, wyborne trunki

Mieszkańcy Grecji znani są ze specyficznego sposobu spożywania posiłków, który jest zupełnie inny od tego, który znają Polacy. Głównym posiłkiem w ciągu dnia jest kolacja, do której zasiada się w licznym gronie rodziny i przyjaciół. Śniadań nie je się prawie wcale, a na obiad składają się wyłącznie lekkie potrawy.

W gronie przyjaciół greckie dania najlepiej smakują z wybornym winem. Ale potomkowie Arystotelesa posiadają także swój mocniejszy alkohol doprawiony anyżem i koprem nazywany ouso me mese – ouzo.

zdjęcie w nagłówku: flickr.com/photos/vassil_tzvetanov/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *