Jesienna herbatka z miodem :)

miód z grecjiJesień, to czas kiedy coraz częściej sięgamy po ciepłe napoje. Jednym z najlepszych jest herbata z cytryną i miodem. Taki napój jest nie tylko pyszny, ale ma wiele właściwości leczniczych. A to wszytko za sprawą miodu. Wiecie jak przygotować najlepsze napoje wzmacniające?

Właściwości lecznicze miodu

O dobroczynnych właściwościach miodu pisałam już w poście pt. „By pokarm był lekiem, a lek pokarmem”…czyli o miodzie słów kilka". Warto przypomnieć jednak za co ceniony jest ten pyszny i słodki przysmak. Otóż miód ceniony jest nie tylko ze względu na swój wspaniały smak, ale również na wysoką wartość odżywczą. Jest on bardzo łatwo przyswajalny, obniża ciśnienie, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Wzmacnia odporność i pomaga w pracy umysłowej. Poza tym pomaga szybko zregenerować siły i dostarcza sporo energii. Dlatego tak ważne jest, aby spożywać go właśnie w okresie jesienno-zimowym.

Miód tymiankowy

W Grecji bardzo popularny jest miód tymiankowy, który pięknie pachnie. Jeżeli więc chcecie urozmaicić smak dań lub napojów z miodem, koniecznie wykorzystajcie do tego właśnie ten rodzaj miodu. Znajdziecie go w sklepie Dary Grecji. Co ważne, jest to produkt jest oryginalnie pakowany w Grecji.

miód tymiankowy

Miód tymiankowy ma płynną, złocistą konsystencję, jest klarowny i czysty. Stanowi doskonałe uzupełnienie leczenia schorzeń układu oddechowego, grypy i anginy.

Przepisy lecznicze z miodem

  • Na choroby układu oddechowego: W szklance przegotowanego mleka rozpuścić łyżkę miodu i dodać odrobinę masła. Wypić wieczorem przy przeziębieniu, chrypce, gorączce.
  • Na choroby układu krążenia: Do szklanki przegotowanego mleka dodać 1 łyżkę miodu. Taki napar pić 3 razy dziennie po pół szklanki. Pomaga to wzmocnić serce.
  • Na choroby układu pokarmowego: Rozpuścić w szklance przegotowanej wody łyżkę miodu, dodać sok z cytryny i pozostawić na 12 godzin. Pić w przerwach między posiłkami w chorobach żołądka i jelit.
  • Na choroby układu moczowego: Wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i z miodem w stosunku 1:1:1. Pić trzy razy dziennie po łyżce przy piasku w nerkach.
  • Napar wzmacniający: Do 100 gram miodu dodać trzy posiekane ząbki czosnku, wymieszać, zamknąć w słoiku i odstawić do lodówki na jeden miesiąc. Zażywać jedną łyżkę dziennie przy osłabieniu.

Przepisy zaczerpnęłam ze strony www.pasieka.rostkowski.info

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *