Inspiracje kulinarne: Buraki pieczone z fetą

Dzisiaj pomysł na pyszną przystawkę lub lekką przekąskę. Do jej przygotowania potrzebne będą buraczki, sałata, ser feta i przyprawy. Zobaczcie, jak szybko można ją przygotować.

Buraki pieczone z fetą

Składniki:

Wykonanie:

1. Buraki wyszoruj, owiń folią, ułóż na blaszce i piecz ok. 30  minut w temperaturze 200 st. C.
2. Po wyciągnięciu buraków z piekarnika ostudź je, obierz i pokroi w cienkie plastry.
3. Sałatę umyj i osusz. Zioła posiekaj. Sparz cytrynę, osusz, z połowy otrzyj skórkę  wyciśnij sok.
4. Ser feta pokrusz i wymieszaj z łyżką oliwy, tymiankiem, skórką i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku.
5. W occie balsamicznym rozpuść szczyptę soli, dodaj natkę, estragon oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj.
6. Na talerzu ułóż liście sałaty i buraki. Polej sosem i posyp serem.


zdjęcie w nagłówku: flick/edsel_/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *