Inspiracje kulinarne: Bakłażan grillowany z sezamem

Taki bakłażan świetnie sprawdzi się jako zdrowa i pyszna przekąska. Możesz to danie zaserwować podczas imprezy albo przygotować dla siebie, jako urozmaicenie diety. 

Bakłażan pieczony z sezamem

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sezamu,
  • kurkuma,
  • oliwa Terra Creta,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • sos tabasco,
  • cukier,
  • sól.

Wykonanie:

1. Bakłażany umyj, pokrój w plasterki, posyp solą i odstaw. Gdy puszczą sok, opłukaj i osusz.
2. Czosnek obierz i posiekaj. Bakłażany posyp połową czosnku, kurkumą i solą. Skrop oliwą i wymieszaj. Ułóż na patelni grillowej i smaż, aż bakłażany będą brązowe i miękkie. (Jeśli nie masz patelni grillowej, możesz ułożyć bakłażany na blaszce i piec ok. 20 min w temperaturze 200 st. C)
3. Sezam upraż na suchej patelni. Resztę czosnku polej z sosem sojowym, olejem sezamowym, 2 łyżkami oliwy, 1/2 łyżeczki sosu tabasco oraz łyżeczką cukru.
4. Upieczone bakłażany polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Nałóż na półmisek i posyp sezamem.


zdjęcie w nagłówku: flickr/67238971@N04/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *