Przepisy kuchni greckiej: Ser owczy z pieca

Feta furno to przyprawiany ser owczy w folii aluminiowej. Danie to należy do specjalności wyspy Korfu, gdzie podaje się go jako przekąskę lub przystawkę. Grecy przyrządzają go na grillu opalanym węglem drzewnym, ale można go także przyrządzić w piekarniku.

Ser owczy z pieca

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g sera owczego (feta),
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • 2 szalotki,
  • sól/pieprz,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano.

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 225 st.C (przy termoobiegu 200 st.). Ser opłucz zimną wodą, a następnie wilgotnym nożem pokrój na duże plastry grubości niecałego centymetra. 4 kawałki folii aluminiowej (30x30 cm) posmaruj oliwą na błyszczącej stronie i rozłóż plastry fety.
  2. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Szalotki obierz i zetrzyj w cienkie piórka.
  3. Rozłóż pomidory i szalotkę na fecie, lekko posól, popieprz, posyp papryką i oregano.
  4. Pokrop pozostałą oliwą i mocno zwiń folię.
  5. Piecz przez 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku. Następnie wyjmij serki, rozwiń z folii i ułóż na talerzu.

Propozycja podania

Danie to najlepiej podawać z białym pieczywem i gęstym, białym winem.

W sklepie DaryGrecji.pl kupisz produkty do tego greckiego dania:

  • Oryginalny ser feta

Grecki ser feta

Pochodzi z północnej Grecji, która jest jednym z najlepszych wytwórców sera w Europie. Ser ten jest wytwarzany z białego i śmietankowego owczego mleka. Dobrze się kroi.

Kliknij w obrazek, aby przejść do sklepu.

  • Oliwę z oliwek Manoli

Grecka oliwa z oliwek

Ta oliwa z Krety należy do najwyższej kategorii Extra Virgin. Wytwarzana jest z niepowtarzalnej odmiany oliwek psilolia –koroneiki. Ma słodki, owocowy, a zarazem delikatny i przyjemny smak. Jest idealna do smażenia, ponieważ zachowuje swoje cenne składniki nawet w temperaturze 200 st. C.

Kliknij w obrazek, aby przejść do sklepu.

One thought on “Przepisy kuchni greckiej: Ser owczy z pieca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *