Grecja ­- raj dla wegetarian!

Grecja kojarzy się z krajem o bogatej kulturze i sztuce. Klasycy greccy zapoczątkowali w takich dziedzinach jak architektura, rzeźba i literatura to, co działo się w późniejszych epokach. Podobnie zresztą ma się z grecką kuchnia, która jest jedną z najstarszych i najlepszych na świecie. Doceniają ją szczególnie wegetarianie.

Grecja dla wegetarian 

Greka kuchnia ewoluowała na przestrzeni wieków, podobnie zresztą jak rozwijała się starożytna literatura i sztuka. Jedzenie miało od zawsze wielkie znaczenie dla Greków. Jednak dawniej wyglądało to tak, że rozmaite bogate potrawy częściej trafiały na stoły zamożnych. Biedniejsi musieli zadowolić się raczej zadowolić warzywami i owocami.

fot. flickr/dongkwan
fot. flickr/dongkwan

 

W ich żywieniu ważną rolę odgrywały także pożywne ziarna zbóż. Można zaryzykować stwierdzeniem, że mieli szczęście, bo Grecja usytuowana jest w dogodnym miejscu i na nieurodzaj warzyw, owoców, a także ryb, raczej narzekać nikt nie mógł.

Pyszne dania wegetariańskie

Wracając do popularnych dań warzywno­-ziołowych kilka z nich zasługuje na dużą uwagę wegetarian. W zależności od rejonu Grecji w każdym znane są inne tradycje kulinarne. I tak np.:

  • W Attyce spotykamy dolmades, czyli gołąbki zawijane w liście winogron. Popularna jest także musaka, którą można przyrządzić bez mięsa mielonego, tylko z zapiekanymi bakłażanami i ziemniakami.
  • W Europie znamy również tiropitę – placek z nadzieniem z sera feta.
  • W rejonie Wysp Jońskich spożywa się dużo makaronu pod różną postacią.

Cała Grecja to mnóstwo warzyw, często zapiekanych i podawanych z nadzieniami z serów, kasz czy kaszki kuskus. Żaden grecki posiłek nie może obejść się bez mezedes – przekąsek. Do każdego posiłku podaje się greckie sery oraz pasty do chleba. Najpopularniejsze to kolokithakia tyganita – kabaczki smażone, piperies tyganites – papryka smażona czy skordalia – pasta czosnkowo­-fasolowa. Nie można oczywiście zapomnieć o tzatzikach – paście czosnkowej z ogórkami i miętą oraz aromatycznej fecie. Do wspomnianych wyżej przystawek idealnie pasuje sos ladolemono – sos oliwno­-cytrynowy, sos pomidorowy czy czosnkowy.

fot. flickr.com/titanas/
fot. flickr.com/titanas/

Grecka kuchnia dla wegetarian nie obędzie się bez sałatki greckiej ­ przygotowanej na bazie świeżych warzyw, fety i oliwek. Bardzo popularną sałatką, jest ambelosalata, czyli sałatka z fasoli. Ciekawą propozycją dla wegetarian jest sałatka z arbuza, sera feta i liści mięty. Wegetarianie rozsmakują się również w przepysznych greckich zupach, które bardzo często są przygotowane na bazie grochu, fasoli czy soczewicy.

 


Zdjęcie w nagłówku: flickr.com/photos/aniamendrek/

One thought on “Grecja ­- raj dla wegetarian!

  1. No właśnie, kuchnia grecka oferuje tyle dań wegetariańskich i jest przecież kolebką diety śródziemnomorskiej. Jednak, gdy byłam w Grecji na Kos, to ciężko mi było zamówić danie bezmięsne jako danie główne - królowały souvlaki, moussaka, gyros, a jedynym wegetariańskim daniem była gemista. Grecy chyba z góry zakładają, że turyści wolą mięso i ukrywają swoje pyszne wegetariańskie dania przed nami:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *