Dynia pieczona z sezamem na szpinaku

dynia pieczona z dezamemJesień przyniosła nowe inspiracje :) Dzisiaj czas na dynie pieczoną z sezamem na szpinakiem. Pysznie, lekko i jesiennie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Dynia pieczona z sezamem na szpinaku

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 2 garście szpinaku,
  • imbir (ok. 3 cm kawałek),
  • 2-3 łyżki sezamu,
  • oliwa,
  • łyżka jasnego octu winnego,
  • łyżka miodu,
  • mielone chili,
  • kmin rzymski,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Imbir należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ i pokroić w kostkę. Skropić oliwą i octem winnym, a następnie posypać imbirem, łyżką kminu. Wszystko starannie wymieszaj i przełóż na blachę.
  2. Dynię należy piec ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
  3. W tym czasie upraż sezam na suchej patelni, szpinak umyj i osusz.
  4. Rozpuść szczyptę soli w occie winnym, dodaj miód i pieprz, wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja.
  5. Połącz szpinak z pieczoną dynią, polej całość sosem i posyp szpinakiem.

zdjęcie w nagłówku: flickr/avlxyz/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *