„By pokarm był lekiem, a lek pokarmem”…czyli o miodzie słów kilka

miód"By pokarm był lekiem, a lek pokarmem." Takie było życzenie Hipokratesa, najwybitniejszego lekarza starożytności. Doskonale sprawdza się ono w przypadku miodu, który oprócz tego, że doskonale smakuje ma również wiele wartości odżywczych. 

Dlaczego warto jeść miód?

Miód ceniony jest nie tylko ze względu na swój wspaniały smak, ale również na wysoką wartość odżywczą. Co ważne, jest bardzo łatwo przyswajalny, ponieważ wchłaniany jest bezpośrednio do krwi, bez trawienia. Miód obniża ciśnienie, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Wzmacnia odporność i pomaga w pracy umysłowej. Wpływa pozytywnie na pracę wątroby. Poza tym, pomaga szybko zregenerować siły i dostarcza sporo energii.

Czy wiecie, że...

Miód tymiankowy z Grecji

Starożytni Grecy spożywali duże ilości miodu, ponieważ, uważali że zapewnia zdrowie i długowieczność. W Grecji popularny jest miód tymiankowy, który polecany jest szczególnie w chorobach układu oddechowego. Pozyskuje się go przede wszystkim na Krecie, gdzie rośnie mnóstwo aromatycznych ziół. Miód tymiankowy to typowy przysmak tego regionu - ma płynną i złocistą konsystencję, jest klarowny i ma wspaniały aromat.

 

Szybkie i proste dania z miodem

Przez wiele wieków mód był produktem używanym do słodzenia i wytwarzania napoi alkoholowych. Dzisiaj ma on wiele zastosować w kuchni. Można go użyć do marynowania mięs, deserów, sałatek, napoi itp. Ja znalazłam dla Was trzy pyszne desery, które przygotujecie szybko i z niewielkiej ilości składników.

Jogurt grecki z miodem

jogurt grecki z miodem i dodatkami
fot. flickr/cherrylet/

Zacznijmy od typowego greckiego deseru. Przyrządza się go błyskawicznie, smakuje wyśmienicie i co najważniejsze jest lekki. Można więc się nim objadać bez wyrzutów:) Do przygotowania potrzebny jest tylko:

  • jogurt grecki,
  • kilka łyżek miodu, najlepiej tymiankowego, ponieważ ma cudowny aromat, znajdziecie go tutaj.
  • migdały, orzechy, ulubione owoce, mogą być suszone.

Wystarczy tylko przełożyć jogurt do szklanki, na wierzchu polać go kilkoma łyżkami miodu i posypać dużą ilością migdałów, orzechów oraz owoców. Z dodatkami można eksperymentować, aby znaleźć swój ulubiony smak.

Sałatka owocowa z miodowym sosem

Kolejny szybki i smaczny deser to sałatka owocowa z sosem z jogurtu naturalnego i miodu. Do jej przygotowania używamy ulubionych owoców, np. mandarynek, bananów, kiwi, truskawek, czy brzoskwiń, które kroimy na niewielkie kawałki. Całość polewamy sosem przygotowanym z 2 łyżek jogurtu naturalnego, łyżeczki miodu i soku z ćwiartki cytryny.

sałatka owocowa z miodem
fot. flickr/rusty_clark

Batoniki orzechowo-miodowe

Kolejny deser jest nieco bardziej skomplikowany, ale za to przepyszny. Możecie go zabrać ze sobą do pracy jako przekąskę albo drugie śniadanie. Do przygotowania batoników będą potrzebne:

  • ulubione orzechy i bakalie,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • łyżka miodu,
  • łyżka masła.
batoniki orzechowo-miodowe
fot. flickr/jeffreyww

Orzechy i bakalie należy posiekać, włożyć do miski i wymieszać z resztą składników. Następnie całość należy wyłożyć do prostokątnej formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i dokładnie ubić, aby była równa i zwarta. Masę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 12-15 minut.

Po tym czasie najlepiej wyłączyć piekarnik i odczekać jeszcze ok. 30 minut, aby wszystko dobrze zastygło. Po wyciągnięciu masy z formy i odklejeniu od papieru, można włożyć ją jeszcze na ok. godzinę do lodówki. Później możemy ją pokroić na batoniki:) To pyszna i pożywna przekąska, którą wszędzie możecie ze sobą zabrać. Wystarczy tylko batoniki zawinąć w papier.


zdjęcie w nagłówku: www.flickr.com/photos/botheredbybees

One thought on “„By pokarm był lekiem, a lek pokarmem”…czyli o miodzie słów kilka

  1. Pingback:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *